Tankar om psykisk ohälsa, Avicii och livet.

(null)

Hej på er! 

Igår blev det som bekant loppis. Idag sadlar jag om och kör en hemmafixardag tillsammans med familjen som idag består av: Sebastian, Hampus, Tuva, min pappa och min Eva (pappas fru). Vi ska vårfixa trädgården med allt vad det nu innebär. För vår del så innebär det framförallt att bygga ihop paviljongen och ställa fram möbler. Sen avslutar vi med grillad flankstek och förhoppningsvis kan vi äta middagen utomhus. Alltså hur mysigt låter inte det? Familj, grill och utomhussittning? 😍

Mitt i denna söndagspepp så har jag lyssnat på Avicii och kan inte låta bli att fälla en tår. 28 år blev han innan han tackade för sig. Såg att det bekräftats att han tog sitt eget liv och i ärlighetens namn så kom inte just det som en chock. Han är ett av många offer som fått utstå icke hanterbar stress. 
Jag kan nu bara prata generellt om detta eftersom jag eller någon annan inte vet exakt varför just han valde den här utvägen men det jag vet är att detta är inte första gången någon ung människa inte orkar mer. 
Om man kollar på populära taggar på alla sociala medier så trendar ofta #psykiskohälsa . Liksom. Samhället måste vakna. Hur många unga ska behöva uppleva detta innan någon gör något åt saken? Hur många liv ska tas innan statistiken vänder? 

Well. Jag är varken psykolog eller en världshjälte men jag vet att jag kan göra något för att hjälpa till i kampen mot en lyckligare värld. 
  • Fokusera på att själv må bra. Jag har ju själv problem med min psykiska hälsa och genom att jobba med den så kommer jag nog lättare klara av att hjälpa andra när de mår dåligt.
  • Bidra med positivitet och kärlek. Hur glad blir man inte av någon som säger: "gud vad modig du var i den situationen" eller "du får mig att må bra". En fin och uppmuntrande mening till någon varje dag tror jag alla behöver säga. Tänk om alla fick höra något uppmuntrande varje dag, tror ni inte att det om några år skulle göra skillnad?
  • Skippa syrliga kommentarer. Vem vinner på såna där kommentarer som "det där kommer du aldrig klara av" eller "du är inte vacker" eller "oj, du borde tänka på vad du äter"? Ingen. Det kan vara en sån kommentar som gör att bägaren rinner över och psyket får sig en smäll som är svår att handskas med.
  • Motionera mera! Motion gör underverk med hälsan. Endorfiner och känslan av att lyckas har gjort mig mycket piggare, målmedveten och jag har minskat min ångest betydligt. För mig har det räckt med 30 minuter promenad eller annan motion per dag för att jag ska känna resultat i psyket. Vissa dagar har jag bara  motionerat i 10 minuter men det har också hjälpt. 
  • Blogga om det. Vara öppen. Ingen ska behöva känna sig ensam och om min blogg kan hjälpa någon så är jag överlycklig. ❤️
Har ni fler tips på hur vi kan hjälpa varandra att må bättre? KOMMENTERA! 

Nu får ni ha världens bästa söndag, så hörs vi! 

LÄNK TILL HJÄLP OM DU ELLER NÅGON DU STÅR NÄRA MÅR DÅLIGT http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Har-kan-du-fa-hjalp/
Allmänt Avicii, bidra, blogg, familj, hjälpvarandra, hälsa, kärlek, lev, liv, livet, psykiskohälsa, ripavicii, stress, stöd, söndag, vår Permalink0
Kommentera
Till top